VWFS logotype VWFS logotype

Har du frågor kring finansiering? Sök bland vanliga frågor till kundservice.

Sök bland vanliga frågor
Vi befinner oss i branschens framkant – med en IT-avdelning som anammar den digitala utvecklingen!

Vi befinner oss i branschens framkant – med en IT-avdelning som anammar den digitala utvecklingen!

2020-09-25

 

Att hålla sig uppdaterad inom den föränderliga IT-branschen är en utmaning som Volkswagen Finans Sverige AB (VFS) tar sig an med målmedvetenhet. En metod för att hålla sig ajour inom den digitala utvecklingen är att anamma nya tillvägagångssätt – såsom digitaliserad beställningsprocess, molnbaserade lösningar och ett agilt arbetssätt.

Det pågår ett ständigt förändringsarbete inom IT-avdelningen för att hänga med i den senaste tekniken. En ny modern portal för att beställa tjänstebilar (Fleetkonfigurator) och hemleverans av bilar är två av de senaste årens resultat.

– VFS tillsammans med våra systerbolag är en av de första som erbjöd privatleasing med hemkörning av bilar. Produkten innebär att kunden köper sin bil via exempelvis sin smartphone och får den levererad ända hem till dörren. Det är en häftig förändringsresa att vara med på, berättar Kjell Tillenius, gruppchef på IT-avdelningen, entusiastiskt.

Molnlösningar och ett agilt arbetssätt – två viktiga delar i förändringsresan
Ett agilt arbetssätt är fördelaktigt i en föränderlig bransch, då det innebär att fokus läggs på anpassning och mänsklig dialog, något som VFS IT-avdelning nyligen har implanterat.

– Ett agilt arbetssätt innebär att alla aktörer, från medarbetare till leverantörer, sätter sig ned tillsammans för att ta fram den övergripande planen och sätta prioriteringar gällande utvecklingsarbetet för kommande tio veckor. Det ökar tydligheten för alla inblandade och leder till ett gott arbetsklimat, berättar Peter Larsson, gruppchef på IT-avdelningen.

Det är inte enbart tack vare det agila arbetssättet som VFS håller sig i branschens framkant, utan det är även företagets intresse för den digitala utvecklingen som visar vägen. Ett sätt att anamma digitaliseringen är att flytta system till molnbaserade lösningar. Att flytta systemen må vara ett omfattande arbete där nya tekniska metoder krävs, men Peter Larsson menar att det är ett naturligt steg i digitaliseringsprocessen.

– Det gäller att följa med i samtliga utvecklingsprocesser och bygga system som stödjer verksamheten på lång sikt. Att arbeta med molnbaserade lösningar innebär större driftsäkerhet, avslutar Peter.

Ett lösningsorienterat företag stärkt av engagerade medarbetare
Att förändringarna mottagits väl menar Kjell är tack vare medarbetarnas positiva inställning till nya idéer och det engagemang och driv de besitter.

– VFS har lyckats väl med sina strategier genom att fokusera på produkter som marknaden behöver och vara måna om sina medarbetare. Här kryllar det av engagerade medarbetare som kopplar förändringsarbete till möjligheter och inte problem. Det synsättet är elementärt för att utveckling ska ske, avrundar Kjell.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!