VWFS logotype VWFS logotype
 • “VFS är i ständig utveckling och det passar mig”

  “VFS är i ständig utveckling och det passar mig”

  Jens Gustafsson inledde sin karriär hos oss på Volkswagen Finans Sverige AB (VFS) som redovisningsekonom på ekonomiavdelningen 1997. Innan dess hade han flera års erfarenhet av att arbeta med ekonomi i ett flertal roller inom varierande branscher och företag. Sedan 2011 innehar han rollen som kreditanalytiker på kreditavdelningen. Nu, efter 25 år inom företaget, beskriver han sin egen och företagets utvecklingsresa.

   

  Ett företag i ständig utveckling

  När han startade på ekonomiavdelningen arbetade han med redovisning, bokslut, årsredovisning samt rapportering till HQ. Sedan dess har företaget genomgått en tillväxtresa som Jens varit en del av.

  – När jag började på VFS var vi inte så många som vi är idag, vilket innebar att vi fick lära oss lite om mycket och jobba med många olika saker. Det mesta var nytt och då blev det mycket utvecklingsarbete för min del med uppstart och vidareutveckling av diverse system. Tiden stod aldrig still samtidigt som företaget växte och ytterligare behov uppstod. Under åren har vi både förbättrat och förenklat arbetssätt i rutiner och system som varit utmanande, berättar Jens.

  Från ekonomiavdelningen till kreditavdelningen 

  Övergången till kreditavdelningen skedde naturligt för Jens med sin tidigare erfarenhet och breda kunskap inom redovisningsekonomi. Han beskriver att förståelsen för redovisning i grunden var en bra förutsättning när han tog sin an den nya rollen.

  – Det passade mina kunskaper från min tid med olika arbeten och erfarenheter bra. Startsträckan med att läsa och förstå årsredovisningar och nyckeltal var inte lång från hur balans- och resultaträkningar samspelar. Min utmaning låg däremot i att lära mig skriva en enkel och förståelig analys av en kunds ekonomiska ställning för läsare och beslutsfattare, berättar Jens.

  Rollen som kreditanalytiker

  Som kreditanalytiker rapporterar Jens direkt till kreditchefen och ingår i ett team med fler kreditanalytiker med djup kompetens inom kreditgivning till bilbranschen. Gruppen analyserar, bedömer och hanterar kreditpropåer för befintliga och nya kunder. I arbetet ingår även delaktighet i VFS:s kreditkommitté och att representera kreditavdelningen i utvecklingsprojekt.

  – Det är ett specialistarbete som innebär att vara noga, undersökande och kunna ha integritet samt att kunna fatta och stå för sitt beslut. Det är mycket läsande och skrivande varför det också behövs en god kamratskap med kollegor där det är högt i tak och där vi ständigt delar med oss av kunskaper med varandra. Vårt kontor erbjuder bra arbetsmiljöer, samtidigt som jag uppskattar vårt nya arbetssätt med distansarbete då jag behöver mer lugn och ro i rollen med jämna mellanrum. Den dagliga kontakten med mina närmaste kollegor fungerar riktigt bra via Skype och de nuvarande kreditkommittéer hålls också digitalt, berättar Jens.

  Över 25 år hos VFS

  – Sammanfattningsvis skulle jag säga att ett utvecklande arbete och goda kollegor är det som har fått mig att stanna kvar. Vi är ju fortsatt några "gamlingar" kvar och fler som kommit tillbaka till bolaget på ett eller annat sätt, det är ett positivt betyg. Vi har dessutom bra förmåner som exempelvis personalbil och friskvårdsbidrag. VFS är i ständig utveckling och det passar mig, berättar Jens.

  Jens, berätta om ditt bästa minne från din tid hos oss!

  – Jag har många bra minnen från min tid på företaget – bland annat alla roliga avdelningskonferenser, resor och tillställningar med kollegor! Det har skapat en härlig gemenskap och bidragit till att vi har lärt känna varandra på ett mer privat plan. 

Nästa steg

Bli en av oss och sök någon av våra lediga tjänster.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!