VWFS logotype VWFS logotype
Fleetsupport Fleetsupport

Har du frågor kring finansiering? Sök bland vanliga frågor till kundservice.

Sök bland vanliga frågor
Dags för sommardäck

Dags för sommardäck

2021-03-29

Äntligen börjar medeltemperaturen lägga sig på mer behagliga nivåer. Det innebär att det börjar bli dags att planera för ett byte till sommardäcken. Några vanligt förekommande frågor handlar om mönsterdjup och datum kring däckbyte. Dessa går vi igenom för er som känner för en repetition.

Hur kontrolleras mönsterdjupet

Däckets mönsterdjup mäter du med en särskild mätsticka. Mönsterdjupet ska mätas på det mest slitna stället på däckets huvudmönster. Huvudmönstret är de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan. Vår rekommendation är att inte ha mindre mönsterdjup än 3 mm på sommardäcken, för att ha ett bra grepp på olika sommarväglag. Enligt lag ska sommardäcken ha ett mönsterdjup om minst 1,6 mm.

Är du osäker så rekommenderar vi dig att kontakta din lokala däckverkstad.

Vad är det som gäller för datum för vinter respektive sommardäck

  • Lagen om vinterdäck gäller vid vinterväglag mellan 1 oktober – 31 mars
  • Dubbdäck är tillåtet att använda 1 oktober – 15 april (dubbdäck får användas under annan tid om det befaras bli vinterväglag)

Man ska inte byta till sommardäck innan 31 mars om det råder osäkerhet kring väder och väglag.

Definition av vinterväglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!