VWFS logotype VWFS logotype
Bonus/malus

Bonus/malus

2018-06-01

Riksdag och regeringen har beslutat om ett bonus malus-system. Detta träder i kraft den 1 juli 2018 och gäller för nya person- och lätta lastbilar av fordonsår 2018 eller senare.

Bonus malus-systemets grundidé är att premiera och göra det billigare för bilar som är bättre för miljön (baserat på låga koldioxidutsläpp) och försämra för mindre miljövänliga bilar (med högre koldioxidutsläpp).

Bonus

Bilar med koldioxidutsläpp mellan 0 och 60 g/km får bonus. Bonusen blir 60 000 kronor för bilar med nollutsläpp, och minskar därefter linjärt för varje gram koldioxid bilen släpper ut ner till 10 000 kronor. Gasbilar får en fast bonus på 10 000 kronor.

Malus

Den höjda fordonsskatten gäller i tre år och påverkar bilar som släpper ut 95 g koldioxid per kilometer eller mer. E85- och gasfordon får oförändrad skatt. Den som väljer en vanlig dieselbil efter den 1 juli 2018 kan få ökade kostnader. Det som påverkas är höjd fordonsskatt samt att förmånsvärdet ökar för den som kör en sådan tjänstebil.

Nettoeffekten kan bli en ökad kostnad på 200-300 kronor per månad för föraren, om vi tänker på några av de mest förekommande familjebilarna och förutsätter 50 procent marginalskatt.

FAQ

Hur länge gäller bonus malus?

- Bonus malus som företeelse gäller tillsvidare. För nya fordon registrerade från den 1 juli 2018 gäller  malus i 3 år. Därefter återgår fordonet till normal beskattning.

När betalas bonusen ut?

- Bonus erhålls om bilen registrerats från den 1 juli 2018 och senare. Bonusen betalas ut tidigast 6 månader efter första registreringen, om fordonet säljs och ägarbyts inom 6 månader erhålles ingen bonus, vare sig till köpare eller säljare.

Min nya dieselbil var registrerad innan den 30/6 men jag hämtade bilen den 22 juli 2018. Får min bil högre fordonsskatt och högre förmånsvärde?

- Nej, samtliga bilar registrerade innan den 30/6 erhåller samma beskattning som tidigare.

Är det registreringsdatumet hos Transportstyrelsen eller starten av leasingkontraktet hos er som gäller för bonus malus?

- Det är registreringsdatumet hos Transportstyrelsen som ligger till grund för eventuell bonus eller malus.

Gäller bonus malus även för Personalbilar?

- Ja, en Personalbil är per definition likställd skattemässigt med en förmåns- tjänstebil.

Jag har tidigare fått en kalkyl av er, min bil levereras efter den 1 juli 2018. Kommer den att påverkas?

- Ja, när leverans skett av ett fordon så räknar vi förmånsvärde utifrån de då aktuella gällande reglerna för tidpunkten. En s.k. TCO- eller personalbilskalkyl kan också påverkas utifrån vilket drivmedel och vilket co2-utsläpp ditt fordon har. 

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!