VWFS logotype VWFS logotype
Vet du skillnaden mellan friktions- och dubbdäck?

Vet du skillnaden mellan friktions- och dubbdäck?

2020-09-29

Vinterdäck utan dubb, även kallade friktionsdäck, har en annorlunda typ av mönster och gummi med hög friktion som gör att däcken fungerar vid vinterväglag. Om du kör på blank is är det alltid bättre att använda dubbade vinterdäck – men om du mest kör på blöta och snöiga underlag och torr asfalt är friktionsdäck ett bra alternativ.

Tänk också på att det viktigaste är att när vinterväglag råder köra lugnt och med god framförhållning - oavsett vilka däck du har på din bil.

Det är viktigt att känna till skillnaderna mellan friktionsdäck och dubbade vinterdäck. Några skillnader är:

- Friktionsdäck är betydligt sämre vid användning på blank is

- Friktionsdäck har lägre ljudnivå och rullmotstånd när du kör på asfalt.

- Friktionsdäck generererar färre slitagepartiklar och därmed mindre dålig luft när du kör i stadsmiljö.

- Några städer har infört förbud mot dubbdäck på vissa gator.

Dubbdäcksförbud:

Stockholm

Göteborg

Uppsala

Med dubbfria däck behöver du inte oroa dig för böter med anledning av huruvida det är tillåtet att köra med dubbar eller inte. Tänk dock på att vid varmare väder än 5-10 plusgrader är greppet tydligt sämre jämfört ett sommardäck.

Om du ska köpa friktionsdäck bör du tänka på att de finns för nordiska eller europeiska förhållanden med olika egenskaper. Vid sträng kyla och på isiga vägar ger ett däck för nordiska förhållanden bättre grepp. Och vid mildare vinterväglag är ett europeiskt vinterdäck att föredra med kortare bromsträcka i vått till exempel.

Sommardäck går inte att använda vintertid på grund av annorlunda gummiblandning. Friktionsdäck fungerar dåligt på sommaren och bör därför inte användas.  Gummiblandningen är inte anpassad för den högre temperaturen vilket kan medföra mycket längre bromssträcka.

Både friktionsdäck och dubbdäck har utvecklats mycket under de senaste åren. Dubbdäcken sliter mindre på vägarna med nyutvecklade dubb och friktionsdäcken ger betydligt bättre grepp än för några år sedan, framför allt på snö och skrubbad is. Men på blank is är fortfarande dubbdäcken överlägsna. Och för komfort och ljud är friktionsdäcken absolut tystast. Mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, rekommendation är dock ett mönsterdjup på minst 5 millimeter.

Viktiga datum som gäller för användning av vinterdäck:

Vinterdäck ska användas 1 december – 31 mars om det råder vinterväglag.

Dubbdäck får användas 1 oktober – 15 april eller annan tid där det råder eller förväntas vinterväglag.

Det bästa sättet att välja däck är alltid att rådgöra med en däckverkstad. Där vet de om vilka förhållanden som råder i närmiljön och kan ge dig rätt rekommendationer för vilka däck som passar dig och din bil. 

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!