VWFS logotype VWFS logotype
Kör försiktigt i trafiken

Kör försiktigt i trafiken

2019-02-18

Att köra försiktigt är alltid viktigt, både för dig och dina medtrafikanter. Detta oavsett om det är din bil eller om det är en tjänste- eller personalbil. Här kommer tolv tips för att hjälpa dig att undvika allvarliga situationer som kan uppstå i trafiken.

1. Se till att vara utvilad – kör inte om du är trött

Några av de värsta bilolyckor har inträffat när någon somnade vid ratten. Se till att du får en god natts sömn och kör inte för sent på natten. Om du är i en situation när du måste köra på natten och känner att du håller på att somna till, kör in till vägkanten och sov till du är mer utvilad.

2. Ät ordentligt

Det kan vara distraherande att köra på tom mage och alla störningsmoment ökar risken för en olycka. Den enda anledningen att köra på en tom mage är när du är på väg till en restaurang.

3. Blanda inte alkohol och bilkörning

Det är enkelt, du har antagligen hört det en miljon gånger redan men det är ändå sant. Kloka människor blandar inte alkohol och bilkörning. Alkohol försämrar reaktionstiden och ditt allmänna omdöme. Det bästa du kan göra är att själv hålla nolltolerans – även om inte landet du är i kräver det.

4. Lär känna bilen

Om du precis har hämtat en hyrbil eller lånat en bil från en vän, lär känna den innan du åker till din första destination. Det är inte läge att börja leta efter air-condition knappar eller ändra radioinställningarna mitt i trafiken. Se till att speglarna är justerade och att du vet var blinkers och nödkontroll sitter innan du åker iväg.

5. Känn till trafikreglerna

Innan du kör i något annat land bör du bekanta dig med landets lagar och regler som berör biltrafik. De flesta hyrbilsföretag och internationella flygplatser har broschyrer som har matnyttig information kring trafikregler och annat. Läs på innan du åker iväg så slipper du onödiga överraskningar.

6. Ta rast

Att köra långa stunder utan att stanna en paus är inte bra för dig varken fysiskt eller mentalt. Ju längre du kör utan paus desto tröttare blir du. Din förmåga att bedöma och reagera i situationer på vägen försämras. Använd sunt förnuft och ta pauser när du kör längre sträckor.

7. Byt förare

Om du kommer att köra ett par timmar eller kanske till och med dagar och en annan person åker med, byt då och då. Bytet blir en paus och ger dig möjlighet att komma någonstans snabbare och säkrare än om du körde ensam. Dela på jobbet så får hela sällskapet en säkrare och mer trivsam färd.

8. Sakta ner i dåligt väder

Det är lätt hänt att ha bråttom och att man vill köra samma hastighet oberoende av förhållanden men om vädret är dåligt så ska du sakta ner farten. Sakna ner tillåter längre reaktionstid vilket skulle kunna rädda ditt och dina medtrafikanters liv. Det hjälper dig också att anpassa dig efter väderförhållanden. Om du t.ex. är mitt i en störtskur kan det bli lättare att se om du kör saktare eftersom mindre vatten slår mot vindrutan än om du skulle köra fortare. Du kan även bromsa snabbare vid vissa tillfällen när du kör saktare vilket minskar risken för allvarliga situationer.

9. Kontrollera bilen innan du kör iväg

En förares värsta mardröm – förutom en dödlig olycka – är att bilen stannar mitt i ingenstans. För att undvika detta kan du kontrollera att det finns tillräckligt med bensin i tanken eller att batteriet är laddat och att vägsträckan du ska åka har gott om bensin- och laddningsstationer. Oljenivåer, däcktryck och spolarvätska är andra saker som kan vara bra att ha koll på innan det är dags att åka en längre bit.

10. Blanda inte mobiltelefon och bilkörning

Alltför många trafikolyckor orsakas av att förarna tittar på mobilen eller annan utrustning samtidigt som de kör. Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen när du kör ett motordrivet fordon om du håller den i handen. Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning.

11. Ta på dig säkerhetsbältet

En självklarhet i trafiken men värt att repetera. Det är bevisat att säkerhetsbälten räddar liv. Du kan inte kontrollera hur andra människor kör. Hoppas på det bästa men förbered dig på det värsta. Det dödar dig inte att sätta på dig men det skulle kunna döda dig om du låter bli.

12. Håll koll på andra

Det är lätt att få tunnelseende och endast fokusera på fordonen rakt framför dig men du behöver även hålla koll på bilarna runt omkring dig och längre fram. Man vet aldrig vad som kan hända, håll dig alert, håll koll på din omgivning så minskar risken för allvarliga situationer.

Tyvärr använder du en äldre webbläsare som inte längre finns stöd för på webbplatsen. För bästa användarupplevelse rekommenderar vi att du laddar ner senaste versionen av Chrome, Firefox, Safari eller Egde.

Tack för att du besöker vår webbplats!